Забрана на еднократни пластмасови продукти се отлага до 3 октомври Малки

...
Забрана на еднократни пластмасови продукти се отлага до 3 октомври Малки
Коментари Харесай

Вече ще плащаме чашките за кафе и кутиите за храна

Забрана на еднократни пластмасови продукти се отсрочва до 3 октомври

Малки и междинни предприятия ще се финансират, за да създават други възможности

Пластмасовите чашки и кутийките за бърза храна към този момент ще се заплащат от клиентите дружно със наличието им на място. Такава мярка беше въведена за найлоновите торбички в магазините преди време. Целта е използването на тези артикули да се понижи доста.

Мярката ще бъде записана в подготвяната от Министерството на околната среда разпоредба, която би трябвало да транспонира в българското законодателство новата инструкция на Европейска комисия, с която се не разрешават пластмасовите артикули за еднократна приложимост.

Срокът, който Европа дава на страните да приложат директивата, е до 3 юли т. година Отпуска се обаче гратисен интервал от 3 месеца, което значи, че у нас стартирането на пазара на еднократни пластмасови артикули ще бъде лимитирано от 3 октомври.

Конкретно става въпрос за пластмасови принадлежности, чинийки, сламки, бъркалки за топли питиета, клечки за уши, дръжки за балони, всички чашки, чинийки и кутийки за бърза храна от експандиран полистирен (популярно именуван “стиропор ”), както и всички артикули от оксо-разградима пластмаса, т.е. такива, които под въздействието на факторите на околната среда се разпадат на микроскопични частици, само че са създадени от обичайни пластмаси и не са биоразградими.

Сламки и клечки за уши ще се пускат на пазара само за медицински цели.

С влизане в действие на наредбата ще бъде неразрешено първото стартиране на пазара на тези артикули за разпространяване или за лична професионална приложимост, само че не се не разрешава използването и търгуването на към този момент пуснатите на пазара преди влизането в действие на наредбата артикули. Те

ще може да се

търгуват до

привършване

на количествата. Наредбата, както и директивата не дефинират краен период за това. По този метод се цели последователното извеждане от приложимост на тези артикули.

Чашките и кутиите за бърза храна от пластмаса на този стадий не се не разрешават от Европейска комисия, само че се изисква реализиране на трайно понижаване на потреблението им до 2026 година

Конкретна целева стойност не е посочена, само че за осъществяването на условието търговците ще бъдат задължени да оферират различни артикули за многократна приложимост, направени от различен материал.

Ще бъде подложено на разискване и опцията

потребителите да

си носят

лични съдове

за храна и питиета, като да вземем за пример портативни термочаши за кафе и чай. Освен това във всички обекти, в които се оферират храни и питиета в еднократни чашки и кутии, следва да има сложени осведомителни табели с цената на тези артикули, вредата от несъразмерното потребление на еднократни пластмасови артикули и от тяхното нерегламентирано изхвърляне, както и за вероятните други възможности, които предлага съответният обект.

Върху самите чаши за питиета пък ще би трябвало да бъде сложена маркировка, която да осведоми потребителя за съществуването на пластмаса в продукта и да предотврати изхвърлянето му в околната среда. Все още не се знае каква ще бъде цената на пластмасовите чаши и кутии за потребителите. В момента чашките за кафе по принцип са на цена към 6 стотинки. Когато през 2012 година се вкара такса за ограничение на потреблението на найлоновите торбички до 25 микрона, тя беше 15 стотинки, като всяка последваща година трябваше да се подвига с по 10 стотинки. Тя обаче се покрива от производителите и вносителите. Допълнително беше въведено условието всички торбички с дебелина до 50 микрона да се продават, като цената за потребителите е към 15-20 стотинки. Според данни на Министерство на околната среда и водите от 2017 година тези ограничения са понижили използването на найлоновите торбички с 50%.

Въвеждане на такива такси за производителите се планува на идващ стадий след 2023 година, прецизираха от екоминистерството. Това е обвързано с условието на директивата

за покриване

на разноските

за разчистване на боклуци от избрани еднократни пластмасови артикули. Става въпрос още веднъж за пластмасовите чаши и кутии за бърза храна, само че и за пластмасови бутилки, тютюневи произведения и мокри кърпички.

Предвидено е на идващ стадий да се направи в детайли проучване на каузи на отпадъците от всеки един от тези типове артикули и на тази база да се дефинира цената на продуктовата такса, която всеки производител ще заплаща за покриване на разноските за разчистване.

Като спомагателен детайл на надзор ще бъде основан обособен указател в Министерство на околната среда и водите на всички лица, които пускат на пазара тези артикули. Регистрирането ще бъде еднократно и гратис.

Относно пластмасовите PET бутилки за питиета на европейско равнище е сложено условието

до 2030 година 30% от

тежестта на

всички бутилки

на пазара да

бъдат от

рециклиран

материал Държавите членки би трябвало да обезпечат и разделното им събиране за преработване на минимум 77% до 2025 година, а до 2029 година – на 90%.

От юли 2024 година пък капачките на всички пластмасови съдове за питиета ще би трябвало да са прикрепени към тях и след отварянето им.

Производителят ще бъде задължен да прави осведомителни акции.

От браншовата асоциация “Полимери ” към този момент имат хрумвания за осведомителни акции, чиято цел ще бъде освен да се осведомят потребителите, само че и да се възпитават

трайни привички за

рационално

ползване,

отговорно държание и стабилно ръководство на ресурсите. “Нашето схващане е, че не възбраните, а дейностите на всеки един от нас – потребителите, бизнеса, институциите, са ключът към запазване на околната среда. Надяваме се на партньорство с медиите, с цел да се излъчат верните послания ”, споделя ръководителят на “Полимери ” Цветанка Тодорова (виж още в карето).

Екоминистерството планува и тласъци, с цел да се замести пластмасата. Във към този момент признатия Национален проект за ръководство на отпадъците 2021-2028, както и в Националната тактика за преход към кръгова стопанска система, която напълно скоро ще бъде пусната за публично разискване, са планувани ограничения за финансиране на предпочитани браншове. Сред тях са за създаване, внедряване на нови типове артикули и материали или усъвършенстване на производствата и нови софтуерни решения. Самите ограничения ще бъдат ориентирани главно към дребните и междинни предприятия, които са и най-потърпевши от новата европейска политика.

В Националния проект за ръководство на отпадъците за тази цел са заложени 90 млн. лева от новата “Програма за конкурентоспособност и нововъведения в предприятията ” (сегашния ОПИК).

От друга страна, ще има и наказания при нарушавания на наредбата. Те ще бъдат записани в Закона за ръководство на отпадъците при неговото идно изменение и към момента не са конкретизирани.

Не е ясно дали ще са позволени принадлежности от захарна тръстика и царевица

Все още не е ясно дали съдове от първични материали като захарна тръстика, царевица и други органични материали ще бъдат позволени, с цел да заместят пластмасата.

От Браншова асоциация “Полимери ” (БАП) са поискали от екоминитерството в наредбата да се разреши стартирането на пазара на артикули за еднократна приложимост от материали, които са органично рециклируеми дружно с храната.

Това са материали от 100% органически генезис и могат да се компостират дружно с храната, с която са предопределени да влязат в контакт. Например, в случай че си поръчаме вечеря за у дома, тя ще ни бъде доставена с принадлежности, направени от биоразградим, компостируем материал с органически генезис. След това ще можем да изхвърлим приборите на същото място, където сме изхвърлили и остатъците си от храна – да кажем, в домашния си компостер. Там те ще могат да се разградят изцяло, без да има негативно влияние върху околната среда. Тези артикули са изцяло безвредни за човешкото здраве, споделя Цветанка Тодорова.

Част от компаниите към този момент са провели тествания и могат да създават тези артикули с наличното им съоръжение. Според браншовата асоциация това ще е единственият метод тези предприятия да продължат да съществуват.

Проблемът е, че европейската инструкция позволява единствено биополимерите с натурален генезис, които не са химически модифицирани. Такива обаче няма – от тях на практика е невероятно да се създаде произведение.

От екоминистерството дадоха отговор за “24 часа ”, че на този стадий тези материали не са нито разрешени, нито неразрешени в наредбата.

В момента единствената опция на пластмасовите принадлежности и бъркалки за кафе са дървените. Те обаче се вършат от нискокачествени дървесни частици, споени със смола, а не е ясно дали това е изцяло безвредно за потребителите (виж долу).

Алтернативните артикули – с химикали, причиняващи рак. Заменяме едни с други нездравословни съставки

Част от различните артикули, които ще заместят пластмасовите за еднократна приложимост, съдържат химикали над предложените равнища. За някои от тях даже се подозира, че предизвикват рак.

Това демонстрира тест на потребителски организации в четири страни – Италия, Дания, Испания и Франция, заяви Европейската потребителска организация. Те са изследвали три категории продукти – 23 купички и чинии, направени от формовани естествени нишки, 18 сламки от хартия и 16 купички и чинии от палмови листа. 53% от тях съдържат един или повече нежелани химикала над целесъобразните равнища, а в други 21% тези химикали са в централизация покрай границите.

Това са флуорирани съединения (PFAS), наричани още “химикали, които остават вечно ”, тъй като не престават да съществуват в природата. PFAS се употребяват необятно, с цел да се създадат опаковките за храни и други потребителски артикули, устойчиви на вода, мазнини или петна. Съединенията са свързани с ракови болести, загуба на IQ и други тежки резултати върху здравето, се споделя в изводите от проучването.

Освен това по време на производството на хартиени опаковки се появяват хлоропропаноли. Те имат свойства, причиняващи рак.

Пестицидите пък могат да участват в хранителни артикули на растителна основа или като останки от пестицидите, употребявани за развъждане на захарна тръстика, палми и други естествени материали, или при преработката на суровината. Излагането на избрани пестициди е обвързвано с ракови болести, вродени недостатъци и ендокринни нарушавания и така нататък

“Със възбраната на доста пластмасови произведения за еднократна приложимост в Европейски Съюз (от 3 юли 2021 г.) производители и консуматори от ден на ден се насочват към други възможности, направени от бамбук, хартия или палмови листа. За разлика от пластмасите сигурността на тези материали е нерегламентирана в Европейски Съюз, защото не съществуват съответни правила за инспекция и надзор ”, се споделя в позицията на Европейската потребителска организация.

Изследването демонстрира и че изказванията за “зелена ” идентификация на известните пластмасови други възможности могат да заблудят потребителите – на някои артикули е обозначено, че са компостируеми или биоразградими. И въпреки всичко пробата открива, че доста от тях съдържат химикали, които не се разграждат изцяло в природата в продължение на стотици години и могат да мигрират в околната среда и да се натрупват в почвата, водата и живите организми.

“Фактът, че доста пластмасови други възможности са заредени с “химикали, които остават вечно ”, демонстрира за жалост, че един резистентен замърсител се заменя с различен. Резултатите, които публикуваме през днешния ден, потвърждават, че актуалните правила на Европейски Съюз за пакетиране на храни не пазят потребителите. Крайно време е Европейски Съюз да вземе своето решение и да излезе със строги правила за пакетиране на храни, които по едно и също време пазят потребителите и околната среда ”, разяснява Моник Гойенс, общоприет шеф на Европейската потребителска организация.

“Зелени етикети като “естествени ”, “биоразградими ” или “компостируеми ” нямат място върху съдовете за еднократна приложимост, които съдържат устойчиви химикали. Такива подправени изказвания основават комплициране измежду потребителите и затрудняват идентифицирането на чиниите, сламките или купите, които са по-щадящи околната среда от други. Европейски Съюз би трябвало да почисти пазара на хранителни опаковки от всички подвеждащи “зелени ” изказвания ”, добавя още Гойенс.

Всъщност едвам под 40% от биопластмасите са разградими. Най-разпространените са тези, направени от растителни захари, обозначени с надпис PLA. За разграждането обаче са нужни промишлен компостер и специфични контейнери за разделно събиране, които у нас са необичайност. Попаднат ли такива пластмаси в океана, ще останат. А опазването на океаните е главната цел на евродирективата.

Друг проблем е, че за понятието “рециклируем ” липсва общо европейско определение.


Инфо: 24 часа

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР